LUNOTherm-S, nyhet på BAU 2019

posted in: Nyheter | 0

LUNOTherm-S, nyhet på BAU 2019

Lunos har sedan många år tillbaka LUNOTherm-A och -B (mineralull och cellplast) i sortimentet och nu lanseras LUNOTherm-S. LUNOTherm är ett inbyggnadselement som används tex när decentraliserad ventilation installeras i samband med tilläggsisolering av fasaden. Ventilationsöppningen kommer i yttersmygen av fasaden alternativt under fönsterblecket. Med fasadelementen blir det ett diskretare utseende än med galler och en bättre ljuddämpning vid ljudpåslag på fasaden.

LUNTherm sprängskiss
Produktbild på LUNOTherm för mer diskreta fasad ventiler
LUNOTherm

Vid montage så borras ett 162 mm hål i väggen som montageröret placeras i. Skillnaden är att montageröret inte går hela vägen ut för att täckas av ett yttergaller eller en väderkåpa. Istället går montageröret en bit ut i fasadelementet som både fungerar som luftkanal och väggisolering.

Ett exempel med LUNOTherm fasadelement installerat
Installerad Lunos e² med LUNOTherm

LUNOTherm-S fasadelement

Fasadelementet är en vidareutveckling utifrån erfarenheter av variant A och B där det nya S står för Schallschutz (ljudisolering).

Produktbild på LUNOTherm-S för mer diskreta fasad ventiler, sprängskiss
LUNOTherm-S
Produktbild på LUNOTherm-S för mer diskreta fasad ventiler
Produktbild LUNOTherm-S

3 förändringar med nya Lunotherm-S:

  • L-formad
  • Modulbaserad
  • Tillverkad i brandresistent EPS

L-formad konstruktion

Genom att luftflödet måste göra en 90 graders vinkel minskar effekten av ljudpåslag på utsidavägg. Dessutom ger det möjlighet att välja placering av innerkåpa på ett helt nytt sätt. Fasadelementet är tillverkad för att kapas till rätt format, dvs anpassa avstånd från fönster och höjd från golvet.

Modulbaserat

Komponenterna ger tillsammans ett ”plattpaket”, lätt att transportera och flexibelt genom att produkten går att spegelvända.

Materialet

EPS-1 är ett material med bra isolerings- och brandegenskaper. Den låga vikten och att det är enkelt att kapa med såg, gör det enkelt att arbeta med Lunotherm-S.

LUNOTherm-s fasadelement användning

Den huvudsakliga användningen av fasadelementet kommer att vara vid fasadrenovering i kombination med uppgraderad ventilation med Lunos e².

Dessutom ger kombinationen LUNOTherm-S och Lunos tilluftsdon ALD-S en standard ljudnivåskillnad på upp till 70 dB. Installationsexemplet ovan på sidan är från Nürnberg i Tyskland. Huset byggdes 2009 med kontrollerad frånluftsventilation och med ALD tilluftsventiler.

Läs om en annan produktnyhet från Lunos Homee appen för smarta hem