LUNOS Lüftungstechnik GmbH

Lunos startades i Spandau, Berlin 1959. Företaget har sedan starten varit en av de ledande tillverkarna av frånluftsfläktar i Tyskland. Sedan Silvento lanserades 1961 har det också varit Lunos huvudprodukt. Idag har företaget runt 90 anställda och är marknadsledande i Tyskland bostadsventilation både inom ren frånluftsventilation och olika decentrala ventilationslösningar. Hösten 2019 invigdes den nya fabriken i Falkensee som ligger lite utanför Berlin.

Fabriken i Spandau, Berlin
Lunos ny fabrik
Fabriken i Falkensee

Till en början är det utveckling och produktion som flyttat men på sikt kommer hela företaget att allokeras till de nya lokalerna.

Lunos har ett högt internationellt anseende som tillverkare av både innovativa och energieffektiva ventilationssystem för bostadsmarknaden. LUNOS är en pionjär inom decentraliserad ventilation och sedan 2011 marknadsförs produkterna i Sverige, se mer på Energy Buildings hemsida.

Kärnkompetensen hos LUNOS

Kärnkompetensen inkluderar både bostadsventilation med, såväl som utan, värmeåtervinning, men även hela produktionsledningen med energisnåla fläktenheter. Monteringen av alla ventilationsdetaljer sker här. Att ha hela linjen, från uppfinning av en produkt, utveckling och montering, förpackning och utleverering, i en och samma fabrik innebär att slutprodukten blir lika genomtänkt som välkonstruerad. Till och med kretskorten tillverkar man själva (för att garantera kvalitén), vilket är ovanligt i Europa nuförtiden.

Brett produksortiment

LUNOS fabrik då och nu

LUNOS fabrik i tyskland
Produktion av bostadsventilation under 70 år – och växer fortfarande, läs om projektet att bygga en ny fabrik

LUNOS leder utvecklingen

Ingenjörer arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla befintliga produkter samt utveckla nya enheter för effektiv användning i hem eller byggnader som har en hemlik miljö. 2011 lanserade man den produkt som inte bara visade sig fylla ett tomrum i ventilationsbranschen utan som även direkt blev en stor försäljningssuccé: – decentraliserad ventilation med värmeåtervinning! Uppföljande produkt var EGO för badrum med ”hybridteknik”

Decentraliserad ventilation – en vinnare

Nyckelpersonerna hos LUNOS tar emot välförtjänt pris

E2 är en av många produkter som fått utmärkelser genom åren. Det samma gäller produkter som hybridenheten EGObadrumsfläkten SILVENTO med flera.

Försäljningsutveckling 2010-2016

LUNOS affärsutveckling
Försäljningsökning i euro

Produktkvaliteten och tillfredsställandet av kunders ventilationsbehov är huvudsakliga prioritet. LUNOS har inte bara placerat sig själv i en marknadsledande position gällande energieffektiva ventilationssystem utan även som en pålitlig leverantör med kunder som övertygats om både kvaliteten och livslängden i produkterna över tid. Tack vare detta fick LUNOS förtroendet att under 2016 leverera över 60 000 ventilationsenheter till kunder i hela världen.

Internationella framgångar

Företaget finns representerade med 11 agenturer i sitt hemland och har 26 internationella generalagenturer i Europa, Asien, Nordamerika, Sydamerika samt Australien och Nya Zeeland, vilket gör att man utvecklat inte bara en inhemsk erfarenhet inom ventilation utan även tillgodogjort sig kunskap och lösningar gällande ventilation inom alla klimatområden i världen.

LUNOS på världskartan
LUNOS på världskartan

Testade produkter

LUNOS får pris för decentraliserad ventilation
”Most innovative brand 2016”

LUNOS har använt sig av olika testinstitut för att få sina produkter testade av oberoende instanser och erhålla erforderliga certifikat inom branschen. Detta kompromisslösa kvalitetsarbetet har också lett till att företaget och produkterna fått många utmärkelser och priser både för funktion och design samt företagsutveckling.
LUNOS ventilation under värmekamera

Ventilationsplanering

Produktsortiment innehåller ungefär 160 produkter, och förutom dessa kan man idag även erbjuda sina kunder en rad ventilationsrelaterade tjänster, däribland konsultation och mjukvara till eget avancerat planeringsverktyg som säkerställer att kunden får vad den verkligen behöver. Titta gärna på denna katalogen: LUNOS Catalogue_2017 EN

LUNOS programvara för decentraliserad ventilation
Program för ventilationsdimensionering

Utmärkelser till LUNOS 2016-2017

LUNOS utmärkelser och pris