EGO – Badrumsfläkt med värmeåtervinning

posted in: Nyheter | 0
EGO är en hybrid: Ett badrum behöver en badrumsfläkt en fläktlösning som ventilerar ut fuktig luft. Oftast är det en fördel om värmen blir kvar i badrummet. EGO gör både och – helt automatiskt. Detta är unikt i en liten fläktenhet.

Användningsområden

LUNOS EGO är lämplig att placera i mindre, ibland fuktiga utrymmen så som tex:

  • badrum
  • tvättstuga
  • källarutrymmen
  • förråd.

Enda kravet är att den kan sitta i en yttervägg. Standardprodukten behöver en väggtjocklek som är minst 300 mm.

LUNOS Ego fick 2015 det prestigefyllda tyska Plus X Award-priset för hög kvalitet, design, funktionalitet och miljömässighet. I Sverige är den typgodkänd av KIWA.

Så här fungerar den

EGO arbetar genom den välkända principen av regenerativ värmeväxling. Lagringsstenen som kallas ”Acuvent” (keramik) sitter i ventialtionsenheten tillsammans med 2 st mindre fläktar. De två fläktarna arbetar i varsin delad halva av rörkanal på 160 mm.

Normalt arbetar fläktarna växelvis dvs en ventilerar ut luft när den andra ventilerar in. Den keramiska värmeväxlaren värms upp när luft ventileras ut. När fläktarna byter riktning avger keramiken värmen (energin).

När luftfuktigheten blir högre byter enheten arbetsuppgift från att grundventilera till att sänka luftfuktigheten. Antingen genom att öka fläkthastigheten eller genom att båda fläktarna arbetar med att forcerat ventilera ut fuktig luft. När fuktgivaren i styrpanelen detekterar normal luftfuktighets återgår hybridenheten till värmeåtervinningsläget igen.

Strömsnål värmeåtervinning

Med två små EC-motorer är strömförbrukning väldigt låg. Strömförbrukningen motsvar en normal LED-lampa, det vill säga mellan 1-4,5 W beroende på driftläge. Enhetens användningsområde gör också att de områden som normalt tidigare bara haft frånluftsventilation och således gjort av med värdefull uppvärmningsenergi, som badrum och tvättstuga, numera kan ventileras med värmeåtervinning. Detta sparar både miljö och plånbok.

LUNOS EGO decentraliserad ventilation

Så här styrs den

Enklaste sättet att styra är med Lunos egna styrpanel Smart Comfort. Denna membranförsedda ventilationsstyrning monteras i vanlig väggdosa och innehåller även fuktsensorn.

Tvåfamiljshus i Skåne med decentraliserad ventilation från Energy Building
Styrpanelen Smart Comfort gör att man sköter ett rums ventilation lika lätt som man sköter belysningen.

Styrpanelen visar enkelt och tydligt den aktuella inställningen och erbjuder förutom det helautomatiska fuktläget även möjlighet till vädring och kall ventilation. Viktigast är dock att ventilationen enkelt kan styras om det finns behov. Smart Comfort och EGO samarbetar bra, och gör den redan unika ventilationsenheten till en riktigt smart badrumsventilation.

Inte bara smart utan snygg också

LUNOS har lagt vikt på att de ventilationsprodukter man tar fram inte bara ska leda utvecklingen framåt, utan även att de ska kunna integreras på ett snyggt och smakfullt sätt i de miljöer de monteras i. I detta är EGO inget undantag. Innerdelen är stilrent utformad i klassiskt vitt, och in och utblåsen har gömts på sidorna.

Vad gäller ventilationens utseende i husfasaden så går det att få olika färg på ytterkåpan. Det måste dock vara en kåpa, för att kunna skilja luftflödena åt.

I LUNOS produktsortiment finns luftfilter som som reservdel, som är lätta att ta ut och rengöra vid behov.

LUNOS EGO Hybrid Energy Building

Detta gör att ventilationen blir en snygg detalj som också visar att man är väl medveten om både sin egen miljö och samtidigt världens miljö.