LUNOS i Homee – appen för smarta hem

posted in: Nyheter | 0

LUNOS i Homee – appen för smarta hem

Smarta hem funktioner efterfrågas allt mer. Larm, belysning och värme är några vanliga exempel. Samtidigt vill leverantörer kunna erbjuda smarta hemlösningar med sin produkt tex en hushållsmaskin eller badrumsfläkt, även om behovet inte alltid är solklart. Lunos har valt att se ventilationslösning som en del av ett Smart Hem. Idag trådbundet via KNX eller trådlöst via EnOcean (integrerat i Homee)

Som ett led i det trådlösa har LUNOS inlett ett samarbete med Codeatelier GHMB – Utvecklaren av Homee. Homee-principen utgörs av ett modulbaserad trådlöst system som gör att man kan styra hela sitt smarta hem via en enda app,  oavsett vilken frekvens som behövs.

Av det skälet har LUNOS valt att inte utvecklat någon egen mobilapp eller eget trådlöst system. Istället är målet Lunos ventilationsprodukter skall gå att integrera med andra system.  

Homee i Europa

Det tyska företaget Codeatelier har tagit ett nytt grepp på Smarta Hem tanken. Som bekant använder olika apparater och trådlösa system i hemmet olika kommunikationsvägar. Det kan vara WI-FI, Bluetooth, 2,4 GHz, 433 MHz, EnOcean, Zigbee, Z-Wave för att nämna några.

Istället för att behöva välja några av dessa eller köpa en dyr hub som klarar mycket man inte har någon nytta av så har Codeatalier lanserat ett kubformat modulsystem!

Homee-principen:

Brain Cube – den vita kuben som är hjärnan i systemet och som har kontakt med hemmets WIFI-nät. Denna gör att en smartphone alltid kan nå hemsystemet via Internet. Till denna ”Brain Cube”! köper man alltså till andra kuber som klarar det format som behövs. Varje kub har kontakt med apparater inom sin trådlösa teknik och med ”Brain Cube”. Så man bygger sin egen hub efter eget behov.

Homee styrmodulen med EnOcean
EnOcean signalkub

Signalkuber som låter dig kontrollera produkter med olika signalsystem från olika leverantörer.  Fungerar  för följande tekniker med Homee: WLAN (vit -brain cube), Z-wave (lila), EnOcean (turkos) och Zigbee (orange)

Homee Appen – Där programmerar du alla funktionerna och använder sedan mobilen som fjärrkontroll.

Både Homee hårdvara och mjukvara från Codetalier

Codeatalier utvecklar inte bara hårdvaran utan har även lanserat appen som finns tillgänglig för både Android, IOS samt som webbapp.  Appen låter dig på ett enkelt vis styra hela ditt hem via telefonen och HemE-kuberna. På deras hemsida https://hom.ee/ hittar man över 200 produkter som testats i systemet.

Homee med Wlan, Z-Wave och EnOcean
WLAN, Z-wave, EnOcean

LUNOS och Homee

Samarbetet presenterades på byggmässan Bautec 2018 i Berlin. Vill man styra LUNOS ventilation via Homee så är det den turkosa kuben som behövs – den som förmedlar signaler i EnOceanformat som går att integrera med Lunos EnOcean produkter.

EnOcean är en trådlös signalstandard som får energin att sända från antingen själva nedtryckningen av en knapp, eller från temperaturförändringar i luften, men kan även vara soldriven. Den kräver inga batterier men tillåter ändå dubbelriktad kommunikation.

Energy Building är glada för denna utveckling eftersom den integrerar vår decentraliserade bostadsventilation med Sakernas internet (Internet of Things – IoT), även om det är en bit kvar tills allt är integerat.